Het antwoord hangt af van wie je die vraag stelt. Er is geen vaste definitie van wat een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel is. Het hangt grotendeels af van de gehanteerde normen. Hoe ver ben je bereid te gaan om echt milieuvriendelijk te zijn? Sommige milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen bevatten milieuvriendelijke ingrediënten die geen schade toebrengen aan het milieu. Dat is waar wij een stap verder gaan. Want een echt milieuvriendelijk schoonmaakproduct ontwikkelen, betekent nadenken over meer dan alleen de samenstelling van het product zelf.

Hoe milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen doorgaans worden beschouwd

Om eerlijk te zijn is er niet veel nodig om een schoonmaakproduct te ontwikkelen of een ander product dat als “eco-vriendelijk” op de markt kan worden gebracht. Als het specifiek om schoonmaakmiddelen gaat, is het gebruik van organische of anderszins onschadelijke materialen als formule voor het product (meestal een vloeistof) vaak al voldoende om als milieuvriendelijk te worden beschouwd. En inderdaad: het product zelf is dat ook. Maar is dat echt het hele verhaal? Wij denken graag een paar stappen verder.

Wat zijn milieuvriendelijke schoonmaakproducten? Onze visie

Wat betekent het om echt milieuvriendelijk te zijn? In onze visie betekent dat een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk achterlaten gedurende de hele cyclus van het product. Van productie tot het einde van de levenscyclus, wat voor een milieuvriendelijk schoonmaakproducten natuurlijk betekent dat het volledig biologisch afbreekbaar of volledig recycleerbaar is. Deze visie dwong ons om na te denken over manieren om onze hele productieketen, de distributie en onze producten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Dit begint al bij het productieproces. Alles wat je ziet en aanraakt met onze ECO tabs is milieuvriendelijk. Alle verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar. Een van de grootste factoren die bijdragen tot vervuiling is het verzenden van producten. Zelfs wij kunnen geen manier bedenken om verzending volledig milieuvriendelijk te maken, maar we hebben ons uiterste best gedaan. Hoe? Door onze millieuvriendelijke schoonmaakproducten niet als vloeistof aan te bieden, die veel ruimte in beslag neemt en veel verpakkingsmateriaal gebruikt, maar als poeder, voorverpakt in milieuvriendelijke tabs. Op die manier nemen onze producten slechts een fractie van de ruimte in die conventionele schoonmaakproducten innemen. Dit verkleint onze ecologische voetafdruk tijdens het transport aanzienlijk.

Door milieuvriendelijke tabs te maken, hebben we het probleem van het moeten wegspoelen van een afvalproduct dat schadelijk is voor het milieu, geëlimineerd. Maar er is meer. De hoeveelheid flessen die wordt weggegooid is duizelingwekkend. Daarom hebben we niet alleen een 100% milieuvriendelijke fles ontwikkeld; het is een fles die je kunt hergebruiken. Dat klinkt heel eenvoudig, maar in de praktijk zijn de meeste flessen met reguliere schoonmaakmiddelen niet opnieuw te gebruiken, simpelweg omdat je geen navulverpakkingen kunt kopen. Met Klienr kan dat wel.

Dus wat zijn nu milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen? Wij zijn van mening dat de ECO tabs van Klienr echt milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zijn, omdat we aan het grotere geheel hebben gedacht.

Hoe gebruik je ECO Tabs?

Het gebruik van onze schoonmaakproducten is ongelooflijk eenvoudig. Voeg gewoon de ECO tab en water toe aan de fles, schud, en je hebt je schoonmaakproduct. We bieden momenteel 4 soorten voor alle schoonmaakbehoeften: